Ви й досі сумніваєтеся, чи потрібна вам посудомийна машина? Чи вважаєте її предметом розкоші, а не потрібною побутовою технікою? Справді, так думає дуже багато. Стереотипні думки про те, що посудомийка витрачає багато води та енергії, страх величезних рахунків за комунальні послуги часто стають основною перешкодою для покупки. Звичайно, посудомийка витрачає ресурси, але насправді на миття посуду вручну води йде більше. Щоб правильно вибрати пристрій, який не розорить вас, необхідно якомога більше дізнатися про переваги та недоліки різних моделей. А наша стаття вам у цьому допоможе. Сподіваємося, що після її прочитання ви зможете відповісти на запитання, чи потрібна на вашій кухні посудомийна машина.
На що в першу чергу слід звернути увагу при виборі посудомийки?
Для початку визначтеся, чи будете ви вбудовувати її в кухонний гарнітур, чи вона стоятиме окремо. Якщо сім’я невелика, посуду використовується не так багато або місця на кухні дуже мало, можна буде обійтися компактною моделлю. Якщо місця достатньо, і прибирання після вечері займає тривалий час, придивіться до повнорозмірних агрегатів. Наприклад, посудомийна машина Beko DIS28123 — це вбудована модель з низьким енергоспоживанням та зручним функціоналом, ідеально підходить для сучасних кухонь.
Основними критеріями, на які варто орієнтуватися при виборі посудомийної машини, є її габарити, місткість, енергоспоживання, клас миття та сушіння, функціонал. Кожен із цих критеріїв, які значно впливають на ціну техніки та якість її роботи, ми докладніше розглянемо нижче.
Класи посудомийних машин
Як і інша побутова техніка, посудомийні машини мають на задній стінці спеціальну наклейку з маркуванням. Але якщо у холодильників і пралень там вказується тільки клас енергоспоживання, то посудомийка є також класи миття і сушіння. При покупці слід обов’язково звернути увагу на всі ці параметри, адже вони вказують, наскільки добре виглядатиме зрештою ваш посуд і яку суму вам доведеться за це заплатити.
Клас енергоспоживання
Під час роботи посудомийки найбільша кількість електроенергії йде на нагрівання води та сушіння посуду. Якщо при виготовленні агрегату застосовувалися високоефективні технології, потребувати великої кількості електрики він не буде. Така машина використовуватиме ресурси економно.
Від класу енергоспоживання залежить споживана потужність. Як і в інших побутових приладів, позначається латинськими літерами від А до G.
При купівлі виробники радять віддати перевагу агрегату з найбільш економічними класами, насамперед А, А+ та А++. Вони споживають від 0,6 до 1,06 кВт електроенергії. Моделі з економним класом енергоспоживання коштують досить дорого, але окупаються протягом кількох місяців експлуатації.
Мають попит серед споживачів та моделі класів В та С, що використовують від 1,06 до 1,5 кВт. Техніка з класами D та E споживає вже більше – 1,5-2,3 кВт. А ось посудомийки класів F і G зовсім неекономічні – їхній параметр доходить до 2,7 кВт. Зазвичай це застарілі та зняті з виробництва апарати, які досить складно знайти у продажу. Ціна невисока, але фахівці купувати їх не рекомендують.
Клас миття
Клас миття вказує на якість миття та позначається латинськими літерами від А до Е. Найвищий клас А вказує на бездоганність роботи та хорошу безпеку посуду. Тверду четвірку можна поставити агрегатам із класом В. При сильних та засохлих забрудненнях можуть залишатися не відмиті ділянки площею не більше 4 квадратних міліметрів. І, як нескладно здогадатися, найгірше справляються машини класу Е.
Від класу миття безпосередньо залежить вартість моделі.
Експлуатаційні можливості визначаються формою та кількістю розпилювачів у посудомийці. Чим їх більше, тим краще плями та залишки їжі очищатимуться. Чим менше отвори у форсунках, тим точніше в потрібні місця потраплятиме струмінь води, напрямок якої також має значний вплив на якість миття. Адже якщо струмені перебивають один одного, у камері машини утворюються зони, яких вода взагалі не сягає.
Погано відмивається посуд у твердій воді. Тому для її пом’якшення виробники оснащують агрегати іонообмінником, який пропускає рідину через смолу, що знаходиться в ньому. Щоб відновлювати властивості речовини, застосовується спеціальна сіль, яку потрібно додавати у призначене для неї відділення. Пристрій контролює залишок солі та сигналізує про необхідність поповнення запасу.
Виробники оснащують сучасні посудомийки кількома режимами миття посуду: повсякденне та економічне миття, функція з додатковим замочуванням, швидке та делікатне миття тощо. Усього може бути до 15 програм. Вони, підлаштовуючись під задані умови, самі вибирають температуру води, кількість мийного засобу та тривалість ополіскування.
Клас сушіння
При покупці обов’язково зверніть увагу на цю характеристику. Клас сушіння також позначається латинськими літерами. Літера А на наклейці означатиме, що в результаті ви отримаєте ідеально висушений посуд. Літера В вказує на те, що на начинні можуть залишатися дрібні краплі води.
Клас залежить від того, який тип сушіння застосовується у конкретній моделі посудомийки. Усього їх три:
- Конденсаційна,
- турбосушка,
- інтенсивне сушіння з теплообмінником.
Найпростішим видом є конденсаційна. Після закінчення циклу миття посуд обдається дуже гарячою водою, яка випаровується в природних умовах. Конденсат, що вийшов, осідає на внутрішніх стінках машинки. Процес висихання досить тривалий, зате посудомийки з таким режимом коштують дешевше за інших. Тому, якщо час для вас не важливий, рекомендуємо вибрати саме цю модель. Найкраще включати її на ніч, тоді до ранку ваші тарілки та склянки точно будуть сухими.
В агрегатах з режимом турбосушки посуд обдувається гарячим повітрям. Нині такою функцією оснащуються навіть недорогі моделі. Все сохне набагато швидше, ніж у машинах з конденсаційною сушкою, але електроенергії споживають більше.
При інтенсивному сушінні з теплообмінником тепле повітря циркулює всередині посудомийки не за допомогою вентилятора, а коштом різниці тиску між камерами. Під час такого процесу електроенергія не витрачається.
При виборі орієнтуйтеся на те, що вам важливіше. Хочете заощадити електроенергію, вибирайте агрегат із конденсаційним або інтенсивним сушінням. Якщо важлива швидкість, вибирайте модель із турбосушкою.
Розміри та місткість
За розмірами посудомийні машини поділяються на стандартні, вузькі та компактні. Найбільш популярними є стандартні посудомийки шириною 60 см та висотою 85 см. Вони вміщують 10-14 комплектів посуду та підійдуть для сім’ї з 4-5 осіб. Їх найкраще завантажувати повністю та включати 1 раз на день.
Вузькі моделі шириною 45 см, глибиною 60 см та висотою 80 см ідеально підходять для невеликих кухонь. Їхня місткість – до 10 комплектів посуду. За якістю миття вони не поступаються стандартним, а місця займають менше. Завдяки зручним габаритам, таке обладнання має великий попит.
Компактні посудомийки найменші. Вони легко розміщуються на кухонному столі. Висота їх зазвичай 45-47 см, глибина 45-50 см, а ширина – 45-55 см. Вони вміщують 5-8 наборів, але за функціоналом програють стандартним моделям. Великі каструлі ви в неї навряд чи помістите. Але для потреб невеликої родини ця крихітка цілком підійде.
До речі, під комплектом посуду мається на увазі її набір, необхідний обіду одній людині. У нього входить супова тарілка, тарілка для другої страви, миска для салату, чайне блюдце, чашка, виделка та ложка.